1 kg birkahús, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg zsír, 3 nagy fej hagyma, 6-8 gerezd fokhagyma, 3 ek házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 babérlevél, só.
A birkahúst lefaggyúzom, megmosom és ecetes vízzel leforrázom. A zsírban kiolvasztom a felszeletelt szalonnát, majd sárgára pirítom rajta az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát. Beleteszem a babérlevelet és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát. Sósburgonyával tálalom.
1 kg lábszár, 5 dkg zsír, vagy olaj, 2-3 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 ek házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, köménymag, só.
A bogrács alján a zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a paprikát és egy kevés vizet. Rászórom a köménymagot és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom (fél deci víznél többet soha nem teszek bele). Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát.
1,4 kg marhalábszár, 40 dkg sertésvelő, 20 dkg sertészsír, 30 dkg hagyma, 3 dkg fokhagyma, 4 dkg fűszerpaprika, 2 g kömény, 5 dkg só, 1 zöldpaprika + 1 paradicsom (szezonon kívül 20 dkg lecsó), őrölt feketebors, 3 dl csopaki rizling.
A húst felkockázom. A zsíron aranysárgára pirítom a karikára vágott hagymát, hozzáadom a köményt és a zúzott fokhagymát, majd megszórom a fűszerpaprikával. Hozzáadom a húst, majd kevés őrölt borssal fűszerezem. Néhány perc múlva rádobom a felkockázott paprikát, paradicsomot és a velőt, majd felöntöm a csopaki borral. Készre főzöm és forrón tálalom.
1,2 kg zöldpaprika, 0,4 kg hagyma, 0,4 kg paradicsom, 1 ek pirospaprika, 1 kk cukor, só, 2 ek olaj.
A paprikát kicsumázom, karikákra vágom, a paradicsomokat nyolcadolom. Az olajon az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítom rajta. Megszórom pirospaprikával, majd azonnal rádobom a paprikát és a paradicsomot. Sózom, majd fedő alatt puhára párolom. Szükség esetén cukorral ízesítem. Puha kenyérrel tálalom.
1,5 kg (új)burgonya, 15 dkg parasztkolbász, 2 pár virsli, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 5 evőkanál olaj, 1 evőkanál pirospaprika, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 dl tejföl
Előkészítés: Az újburgonyát hideg vízbe tesszük, héját lekaparjuk, utána jól megmossuk, az apróbbakat egyben hagyjuk a többit kettévágjuk. A kolbászt pár pillanatra vízbe mártjuk, - így könnyebben lehúzzuk a bőrét, - majd felkarikázzuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk és szeletekre vágjuk. A paradicsomot pár pillanatra szűrőkanállal forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, és cikkekre vágjuk.
Elkészítés: Lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kolbászt, a fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt köményt, kevés vízzel felöntjük, és elkeverjük. Hozzáadjuk az újburgonyát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, megsózzuk, lefedjük, és lassú tűzön főzzük. Amikor a burgonya majdnem puha beletesszük a virslit és készre főzzük. Tálaláskor a tetejére kevés tejfölt teszünk. Elkészítési idő kb. 30 perc.
Fél kg marhalábszár, 5 dkg zsiradék, 2 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 ek házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 cseresznyepaprika, 1 kg burgonya, 1 zellerlevél, 1 sárgarépa, 1 zöldség, köménymag, só, csipetke egy tojásból.
A zsiradékban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd belekeverem a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a paprikát és egy kevés vizet, beleteszem a cseresznyepaprikát. Rászórom a köménymagot és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. Ekkor belekarikázom a sárgarépát, a zöldséget, belekockázom a krumplit, a zöldpaprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát. Felöntöm kb. 2 liternyi vízzel és majdnem puhára párolom. Mikor a krumpli majdnem megpuhult, beleteszem a csipetkét, amellyel még kb. 10 percig főzöm.
Fél kg apróhal, 1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 3 dkg édes-nemes paprika, 2 dkg só, 1 cseresznyepaprika, 3 dl száraz fehérbor.
A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a ponty törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom. Az apróhalakat 3 liter vízbe felteszem főni, majd áttöröm. A levébe belerakom a pontyot, az áttört apróhalat és a hagymát. Mikor forr beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét, illetve a bort és még öt percig forralom.
1 kg hal, 5 dkg zsír, 3 fej hagyma, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg gyökér, 1 zeller, 1 ek paprika, só, 1 pohár tejföl, 1 tojás sárgája, ecet, 1 babérlevél, 1 kk kristálycukor, kenyér.
vA bográcsban felhevítem a zsírt, a hagymát apróra vágom és a zsírban megpirítom, meghintem a paprikával, és felengedem kb 3 liternyi vízzel. Mikor forr, beleteszem a feldarabolt halat és háromnegyed órán át időnként rázogatva főzöm. Áttöröm, leszűröm, sózom és a lében megfőzöm a csíkokra vágott zöldségeket. Beleteszek egy babérlevelet, egy kanál ecetet és egy kávéskanál cukrot. A zöldségek puhulásakor behabarom a tejföllel elkevert tojássárgájával és még 5 percet rotyogtatom.Fél kg krumpli, 20 dkg lebbencstészta, egy nagyobb hagyma, 20 dkg füstölt szalonna, piros paprika, só; ha van: tenyérnyi szalonnabőr, egy fél zöldpaprika és egy kisebb paradicsom.
A szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, majd kiszedjük. A kockára vágott hagymát és a vékony csíkokra vágott zöldpaprikát a zsiradékon megfonnyasztjuk, majd hozzátesszük a tésztát, és szükség szerint kavargatva aranybarnára pirítjuk. Beletesszük a meghámozott, karikára vágott krumplit, felhevítjük, megszórjuk a pirospaprikával, gyorsan elkeverjük, és azonnal felengedjük annyi vízzel, hogy a krumplit épp csak ellepje. Beletesszük a szalonnabőrt, paradicsomot, szükség szerint megsózzuk. Felforralás után lassú tűzön főzzük, míg a krumpli és a tészta megpuhul, és az egész levet felissza.
Ha 4-en vagyunk, az elkészítéséhez vágok egy tenyérnyi füstölt szalonnát, kockára vágom, majd vasbográcsban 3/4-ed sülésében hozzáadok két fej apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre sütöm. Ha kész leveszem a tűzről, és 2 evőkanál csemege paprikával meghintem, ekkor hozzáadok még 10-12 db karikára vágott burgonyát, tűz fölött az egészet kanál nélkül összeforgatom, ezután vízzel felöntöm úgy, hogy kb. egy centire lepje el. Ízlés szerint sózom. Amikor a krumpli fél fövésben van, akkor kb. fél kiló babám által készített lebbencs tésztát teszek a tetejére. Nem kavarom össze csak főzöm addig, míg a levét lefövi, közben a bográcsot néha mozgatom. Ilyenkor már én is megérdemlek egy kis hűsítőt! Ezután mindenki ügyességére bízom, de én 33-szor megforgatva labda formájúvá pirítom.